Hoppa till innehåll

Få ämnen är så laddat som nakenhet och ändå är vi på 2000talet, eller är det just därför kanske? Sedan tidernas begynnelse har vi varit nyfikna och fascinerats av varandras kroppar och inställningarna till det. Vi har sedan urminnes tider velat gestalta människokroppen via grottmålningar och tavlor genom historiens gång och nu är fotografi ett sätt att dokumentera eller visa sin åsikt. Många gånger har det gått fel till och varit rent utnyttjande vilket såklart inte är något jag varken stöttar eller uppmuntrar. För att du ska förstå mina intentioner och mina tankar kring mina sessioner så behöver du lära känna mig och förstå hur jag tänker. För mig handlar allt foto mellan människor, om att man skapar sig en relation som bygger på tillit, respekt och förståelse, särskilt när det gäller naket.

Nu ber jag dig nollställa ditt sinne, ta bort alla fördomar kring nakenhet och kring fotografer och modeller som jobbar med det.

Vi människor dömer eller bedömer det vi ser per automatik, blixtsnabbt. Vissa kläder, märken eller val av kläder ja till och med hur vi i allmänhet ser ut på bild ger en direkt bild av vad vi tycker och tror om den personen. Den nakna människokroppen tar bort en del av det ögat annars tolkar in och tar in för bedömning. Sen tycker jag att människokroppen är otroligt vacker i alla sina utföranden. Vacker och spännande att utforska. Jag tycker om tanken att den förenar oss som människor att vi faktiskt under våra kläder är lika i alla våra olikheter. Oavsett ålder så fascineras vi av våra kroppar, på både gott och ont.

Visst är människokroppen även av sexuell laddning (om vi väljer att se det på det sättet) och det är via den vi förökar oss eller förlustar oss med varandra, men den är även en fantastisk skapelse som varierar i former, färger, storlekar och funktioner. Vissa anser att det är det mest privata som finns och kan inte tänka sig att vare sig dela den med andra eller se på andras kroppar och det är självklart att alla ska acceptera det. Men faktum är att det finns en stor del människor som njuter av att få visa sina kroppar, som är stolta över sig själva och som ser det som en förmån att få visa den och vara en förebild i kampen mot att avdramatisera och normalisera den naturliga kroppen.

Det är viktigt för mig att snabbt berätta om mina åsikter och vad jag står för när jag träffar nya personer att fotografera. Det måste skiljas på det jag och andra seriösa fotografer gör, från det som vissa oseriösa fotografer, oftast män, står för som faktiskt utnyttjar, förtrycker, eller enbart sexualiserar en kropp. Vissa anser sig stå över såväl kvinnor som personer från andra kulturer och tar sig makten att kränka och säga vad man vill som någon slags sanning. Det tar jag starkt avstånd ifrån.

UTAN TVÅNG!

Som jag skrev så sker detta med största respekt och med tillit till varandra och utan något som helst tvång. Det är två personer (fotograf och modell) som kommit överens och som valt att göra nakenfotografering eller en lättklädd session. Det finns ingen som helst anledning för beskådaren att misstänka utnyttjande, tvång och brott. Självklart är jag för allas lika värde och jämställdhet oavsett kön, sexuell läggning, kultur och religion. Det borde idag vara en självklarhet för alla människor.

Tyvärr finns det många som utnyttjar våra unga som ännu inte alltid kan fatta ”rätt” beslut och ta konsekvenserna av det. Självklart tar jag avstånd till det till 100%. Det finns även de som låter sina fördomar styra, som bara förutsätter att bilder med naket innehåll handlar om utnyttjande eller sexuell anspelning. Det säger mer om personen som säger orden än om bilderna och fotografen. Så länge alla involverade valt det själva, mår bra av det och trivs så kan det knappast vara fel. Sen är det valfritt att titta på bilderna eller att låta bli.

MEST KVINNOR?

Jag får ofta fråga varför jag bara fotar kvinnor? Dels är det för att jag har lättare att arbeta med kvinnor och se de i olika miljöer, diskutera syfte, budskap osv. Jag känner att jag får mer gehör för mina tankar och åsikter med kvinnor. Jag tycker även att kvinnokroppen har mer spännande linjer och former för fotografering, men jag tvingar mig själv att även försöka hitta lämpliga och spännande män. Jag har flera sessioner som jag söker män till, men av någon anledning har de betydligt svårare att känna sig trygga och bekväma nakna, eller så vill de ta mer pornografiskt material som jag inte är intresserad av.

 - 
Czech
 - 
cs
Danish
 - 
da
English
 - 
en
Finnish
 - 
fi
French
 - 
fr
German
 - 
de
Japanese
 - 
ja
Norwegian
 - 
no
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk
Swedish
 - 
sv
Optimized by Optimole