Det finns massor av bra sidor på nätet för dig som vill lära dig mer om fotografi, sälja dina bilder eller bara titta på fina och inspirerande bilder. Här har jag samlat några av mina favoritsidor.
Fotosidan är en perfekt sida för dig som fotograferar. Det spelar ingen större roll om du är professionell eller nybörjare. Fotosidan är en community där du som medlem kan ladda upp bilder, dels på din egna profil men även för att få kritik/återkoppling i olika grupper som t.ex. konsertbilder, fineart, modeller osv. Du kan även läsa spännande artiklar o recensioner av olika kameror och tillbehör, samt läsa bloggar och olika forum. Du kan läsa det egna magasinet och gå kurser via Akademin. Då och då kommer det tävlingar och en av de bättre sakerna enligt mig är köp-och-sälj-sidan som finns. Det är seriösa fotografer som säljer och köper och personer som vet vad varor är värda utan en massa strul. Fotosidan är gratis men då med vissa begränsningar. Du kan inte ladda upp så många bilder och du kan inte läsa alla artiklar. Det finns flera olika alternativ för prenumeration och du kan säkert hitta det som passar just dig.
Moderskeppet är en fantastisk sida för dig som vill lära dig mer om fotografering, redigering och allt runt omkring film och foto. Du kan som nybörjare lära dig grunderna i såväl fotografering som redigering eller som redan kunnig inom ämnet få mer avancerad eller riktad kunskap. Som medlem får du tillgång till massor av onlinekurser som är bra uppstrukturerade och pedagogiska. Till flera av kurserna får man även stödmaterial. Utöver onlinekurserna finns det även material att ladda hem i form av pdf:er, förinställningar till t.ex. Lightroom, musik, overlays m.m. Moderskeppet är en tjänst som du prenumererar på och du kan välja på en rad olika paketlösningar. Det här är en riktigt bra sida som jag varmt kan rekommendera.
Pinterest är en slags community där du som medlem skapar en profil och lägger upp bilder i olika samlingar. Du kan även ha pinterest som tillägg i din webbläsare och ”pinna” andra bilder du stöter på online. Ser du en häftig bild som du inspireras av tex så ”pinnar” du den i en av dina samlingar, t.ex. ”Svartvit skräck” eller ”Kläder för foto” eller ”Skapande” eller ja du förstår. Det här gör att du får ett bibliotek av bilder som både du och andra kan se och följa. Jag tror att du även kan göra reklamkampanjer på Pinterest men jag är osäker. Jag är ingen storanvändare av tjänsten på det sättet. Mitt huvudsakliga användningsområde är inspiration. det finns sjukt mycket bilder inom alla tänkbara kategorier och har man idétorka är Pinterest en toppensida att hitta nytändning på.
Mostphotos är en sida där du som privatperson eller företagare kan sälja dina bilder. Du skapar ett konto gratis och skapar olika album som du fyller med dina favoritbilder. Här är det viktigt att tagga bilderna rätt och välja om du vill ha engelska eller svenska eller nått annat språk. Du får även tips på vad som säljer5 just nu och vad som är populärt. Se upp bara så att du har rätt licens och rätt att sälja det som är på bilden. Personer t.ex. krävs att du fyller i deras egna release men det finns bra beskrivet på sidan hur man gör. Den här sidan är ingen du tjänar jättemycket pengar på. Du får väldigt lite per bild om du inte säljer i s.k. utökat format för större tryck. Jag tycker det är ett kul sätt ändå att få in lite extrapengar och främst att synas och spridas mer. Ett tips kan ju vara att ha lite ”lockbilder” här och länkar till din egna hemsida med andra priser.
Eyeem är en sida på nätet men även en app. Jag använder mest appen. Den här appen påminner mycket om Instagram men med några skillnader. Dels har den en inbyggd säljfunktion som är riktigt bra. Såklart gäller det även här att du har kolla på vad du säljer. Är det personer med känner appen det automatisk och du kan skicka en förfrågan direkt till personerna via appen. Du både följa personer och spänannde ”taggar” inom olika områden som du väljer själv. Det finns även tävlingar du kan vara med i med olika teman. En väldigt bra och trevlig app att använda. Det enda negativa är att de lite då och då får problem med uppladdningen som ”låser sig” men det brukar släppa inom några dagar. Inget krav på censur.
Flickr är en slags molntjänst men också är en community för dig som gillar fotografi och film. Du kan vara medlem gratis men har då en begränsad uppladdning till 1000 bilder. Du kan även välja att betala för att få mer utrymme och fler funktioner. Här skapar du en profil som du kan välja att ha privat eller offentlig. Du följer personer och går med i olika grupper som du väljer efter eget intresse. I grupperna kan du välja att ladda upp bilder och sprida din konst, men var uppmärksam då många grupper har olika krav och begränsningar. Det finns även en blogg och forum här, och du kan koppla ditt konto till SmugMug som är en säljtjänst om man så vill.
Gurushots är en jättekul app eller hemsida om man föredrar det. Här skapar du ett konto och laddar upp bilder i valfria kategorier. Hela tiden pågår olika tävlingar där du som medlem kan vara med. Vissa kostar (79:- har jag för mig) men de flesta är gratis. Det gäller dock att läsa reglerna per tävling för skickar man in en bild som bryter mot tävlingsreglerna kan du bli blockad. Det är som sagt en slags tävlings app och ju högre upp du kommer i tävlingarna och ju mer klick din bild får, så går du upp i rang. Jag kom till slut högst upp men det tog mig nog nästan 2 år. Kommer du högt i vissa tävlingar kan du vara med i olika utställningar runt om i världen, både digital och i andra format. Det här är en jättekul app som både ger inspiration och sprider dina bilder över världen, och är du tävlingsmänniska finns det massa roliga tävlingar att vara med i varje dag om man så vill.
Twitter, eller X som den heter idag är en kul app eller hemsida om man föredrar det. Här skapar du ett konto och laddar upp bilder i ditt flöde. Du väljer även att följa andra personer so du kan hitta via gemensamma intresseområden eller sökning på namn. Det finns en hel del seriösa fotografer men även en hel del suspekt och olämpligt material. För något år sedan drog twitter (x) tillbaka sina restriktioner om vad som får puliceras och det mesta är tillåtet tills det blir anmält eller anses olämpligt at admin typ. Det här är både på gott och ont för fotografer som fotograferar naket är allt tillåtet att visa utan censur, men det gör också att mycket porr finns så lär dig blockera och sålla bort fel inlägg så blir det en bra upplevelse.
Vero är också en app för dig som gillar att dela med dig av dina bilder eller se andra fotografers bilder. Här är restriktionerna inte heller jättehårda men de finns. Råkar du bryta de, blir du inte blockad utan kan ha en diskution kring det och radera bilder som frångår appens restriktioner. Det finns en hel del fotografer och en hel del modeller på sidan. Många seriösa och vissa oseriösa. En helt OK app i sammanhanget ändå.
500px är en ren fotoapp eller hemsida för fotografi för de som anser sig vara fotografer. Det är ett seriöst upplägg och de flesta medlemmar känns seriösa. Du kan lägga upp bilder i ditt flöde och följa andra fotografer och kategorier i appen. Här finns det restriktioner och vissa bilder måste censureras. Det pågår ofta flera tävlingar på hemsidan där det är olika ämnen som du ska tolka priset är ofta en summa pengar, men svårt att vinna då det är många professionella fotografer med i appen.
Kamera & bild är en av våra bättre fototidningar enligt mig. Här kan du läsa om de nyaste kamera- och objektivsäppen eller recensioner om olika utrustningar. Läs om kommande och pågående utställningar eller reportage om olika fotografer m.m. Det finns även en tävling som pågår året runt men i olika etapper med olika teman, Grand Prix. Både amatörer och professionella fotografer är välkomna. Det finns fotoskolor och fotokurser att gå och vill du kan du betala en summa per år för att bli plus-kund och då får du tillgång till fler delar av hemsidan som utvalda artiklar, kurser och skolor samt erbjudanden från samarbetspartners och inbjudan till olika event.
Tumblr är en community (app eller hemsida) som är gratis. Även här gör du en profil och vill du kan du koppla ditt konto till t.ex. Instagram så hamnar det du gör på Instagram på Tumblr. Appen är rolig och som i så många andra communityappar så följer du olika personer, företag eller taggar och efter det påverkas just ditt flöde. Du kan få rekommendationer och personer/företag du borde gilla baserat på dina gillningar. Tumblr har fått en del kritik de senaste åren då de gick från en fri plattform till en plattform med censur och högre krav på bildernas innehåll. Många konstnärer reagerar då man kan posera porrigt i underkläder utan att något händer, men om en konstnärlig bild visar en naturlig naken kropp blir den bortplockad och dold. Jag har i flera fall dock lyckats överklaga då syftet med bilden är långt ifrån pornografi men enklast är att skymma kön och bröstvårtor om du publicerar sådana bilder.
Instagram behöver väl ingen större presentation. Tillsammans med Facebook är Instagram en av de bästa plattformarna att publicera bilder, filmer och sk. händelser och livesändningar för att få spridning på din konst/företag. Skapa kampanjer och reklam för att nå ännu längre och gilla, både andra personer och olika taggar. Jag tycker det är en grym app i både marknadsföringssyfte, inspiration och för att komma i kontakt med såväl fotografer som modeller och personer att fotografera. Min känsla är även att det är mindre ”åsiktshets” och hat på Instagram mot t.ex. Facebook. Men koppla ihop dina konton för den ultimata företagsprofilen.
Cyberphoto är enligt mig den bästa platsen om du ska köpa kamerautrustning, nytt eller begagnat. De har en bra sida med många tester och mycket kunnig personal. De är snabba på att svara på frågor och man märker att det inte bara är säljare utan personer som faktiskt fotograferar. På Cyberphoto har du även möjlighet att sälja tillbaka tidigare utrustning om man inte vill använda fotosidan, blocket eller marketplace. Det här är stället med service och support som gör att man trivs som kund.
Andra bra ställen att nämna är: Scandinavianphoto, Kaffebrus, Photax mfl.
Kamda har alla möjliga tillbehör till ditt fotograferande. Både kända och mindre okända märken. De är snabba på både support som att skicka dina beställningar. Jag har aldrig haft några problem med något jag köpt även om det är lite billigare än andra ställen. Väl värt att besöka och shoppa loss på.
Canva är en grym app för att skapa häftiga reklambilder, filmer eller affischer m.m. av dina bilder. Du kan göra marknadsföring, utskrifter, kollage, pdf:er och mycket, mycket mer. Du har en rad olika gratis mallar och effekter som du kan använda men köper du pro-versionen (ca 1150:-/år) så får du tillgång till så mycket mer även om du kommer långt på gratisversionen också som glad amatör.
Snapseed är en rolig fotoapp som låter dig skapa snygga och häftiga bilder med hjälp av filter. Det här är en enkel app och man behöver inte vara särskilt bra på appar för att få häftiga bilder, sen kan man gå in och göra mer personliga inställningar om man vill. Förutom vanlig bildredigering kan du även göra snygga inlägg med text till t.ex. sociala medier, dubbelexponeringar och mycket annat kul. Appen finns att ladda ner på vanliga ställen.
Molntjänster finns det en uppsjö av och idag är det nästan ett måste att ha minst en molntjänst. Jag har provar flera olika och sedan några år tillbaka har jag fastnat för JottaCloud som är ett Norskt alternativ. Såklart är sidan och appen på Svenska eller Engelska om man föredrar det. Det är en extremt smidig tjänst för såväl backuper av datorer och telefoner till att spara din bildbank. Det är smidigt att dela bilder och mappar till kunder/andra och nu till den största fördelen av alla. Jotta Cloud erbjuder fritt utrymme för privatpersoner för endast 105:-/månad (240321). Efter 5TB kan det gå långsammare att ladda upp men jag har inte märkt någon skillnad och har över 6TB idag. Kan starkt rekommenderas. Snabb och smidig support de få gånger det krävts.
När det kommer till tryck av olika slag kan jag varmt rekommendera Crimson. Dels har de rätt bra priser men framförallt så är det en väldigt hög kvalitet på det som trycks oavsett material. Du kan framkalla både i stort och smått och få saker inramat. En sak som jag använt flera gånger är deras fotobokprogram där du enkelt kan skapa en rad olika fotoböcker i olika storlekar och material.
Om du vill ha inspiration och lite tävling varje dag som fotograf kan du anmäla dig till www.365foton.se antingen på helfart, alltså en bild om dagen eller halvfart, en bild varannan dag. Du kan såklart också bara surfa in på hemsidan utan att anmäla din medverkan och bara nyttja alla fantastiska listor med ord för inspiration. Det finns temalistor från 2014 och fram till dagens datum. Samtliga listor har alltså 365 ord som mer eller mindre lätt kan tolkas till bilder.
Om du som jag inte är sugen på att ha företag längre, men ändå ibland kunna åta dig vissa uppdrag och fakturera kunder så är Frilans finans grejen för dig. Skapa ett konto gratis och ta de jobb du vill. Du gör precis som vanligt men fakturerar genom Frilans finans. De tar 6% av summan du fakturerar men då sköter de allt med inkomstskatter och arbetsgivaravgifter mm.