Hoppa till innehåll

Är ma-foto ett företag?

Svar: Nej. Det var ett företag under flera år men efter egna val gjordes det om till en hobbyverksamhet.

Kan man köpa tjänster & bilder ändå?

Svar: Ja det går bra. Jag fakturerar genom Frilans finans och ställer upp på det jag hinner. Köpa bilder går också bra i min webshop eller genom att kontakta mig för en mer personlig lösning. 

​Måste man vara smal och ha långa ben för att bli modell?

Svar: Absolut inte! Jag har inga som helst krav på utseende så länge man själv känner att vill fotograferas och har gjort det valet. Mångfald berikar och behövs. 

Måste man vara över 18?

Svar: Både ja och nej. Så länge dina föräldrar är med på noterna och kanske med vid fotografering så kan du såklart vara yngre. Vill man vara med i mina fineartsessioner så gäller såklart minst 18+

Måste man fotografera naket/lättklätt?

Svar: Nej. Vi kommer såklart överens om vad vi fotar och då är det viktigast att det är något som DU känner dig trygg och bekväm med. 

Var hamnar bilderna?

Svar: Jag som upphovsman äger bilderna enligt lag. Jag får i stort sett publicera var som helst men inte tjäna pengar på bilderna utan ditt speciella godkännande. Jag publiserar främst bilder på min hemsida, Instagram, Faceboook samt en del andra fotorelaterade sidor/appar.

Tar du bort bilderna om man ångrar sig?

Svar: Nja. Det är egentligen inget jag måste göra eftersom jag äger upphovsrätten men jag ser ingen vits i att streta emot och få ovänner så oftast tar jag bort bilder med reservation om de använts i te.x tryck som visitkort osv. Jag kan heller aldrig garantera att de är helt borttagna eftersom folk på nätet stjäl bilder, tar skärmdumpar osv.  

Vad kostar det att fotas av dig?

Svar: Det beror lite på omständigheterna. När det gäller dina egna idéer får vi diskutera någon kostnad mot tiden jag lägger ner både vid fotoögonblick och redigering. Om du däremot väljer någon av mina egna fotoidéer eller att vi kommer överens om din idé och du skriver på mitt samtycke så är det gratis, så kallad tfp.

Får jag alla bilder?

Svar: Jag väljer ut de bilder som jag anser att jag kan stå för och som jag tycker är bäst. Jag raderar resten (suddiga, där man blinkar, gör miner osv).

Får man använda bilderna hur som helst?

Svar: Nej. Precis som jag har skyldigheter så har även du som medverkande det. Du kan läsa mina villkor men kort kan man säga att du inte får förändra bilderna, du bör länka eller skriva mitt namn i relation till bilden, du får inte sälja den vidare eller använda i marknadssyfte utan ett skriftligt godkännande från mig.  

Får man betalt som modell?

Svar: Eftersom jag inte är ett företag längre och inte har vinstsyfte så är det svårt. Det kan eventuellt ske vid speciella tillfällen men är extremt ovanligt. Din betalning blir bildernas värde och gratis publicitet genom mig. 

Måste man komma till dig?

Svar: Det beror såklart på fotoidé. Ska man fota sig i studion måste du ta dig hit. Kommer vi överens om någon annan plats så ses vi där. Jag kan tänka mig att resa en bit om det känns som en bra fotoidé och att vi klickar. 

Måste man komma själv?

Svar: Nej såklart inte. Det kan vara en trygghet att ha med sig en kompis, partner eller förälder. Kom bara ihåg att det bör vara en person du verkligen kan slappna av framför så bilderna inte känns stela och konstlade. 

Måste man svara på en massa frågor innan fotografering?

Svar: Jag tycker det är jättebra om vi kan ha lite kontakt via mail, messenger eller instagram och snacka lite skönhet och bildidéer innan vi ses. Min erfarenhet är att ju bättre vi känner varandra innan vi ses ju lättare är det att ses och ju bättre blir bilderna. Det är även lättare att komma överens och att båda vet vad som förväntas väl på plats. Känner du att du absolut inte vill det så är det såklart inget du måste men risken ökar såklart att jag hellre samarbetar med någon annan. 

Måste man skicka bilder innan?

Svar: Nej. Det är såklart inget måste och det handlar verkligen inte om att se vilket utseende du har. Däremot ska jag ju eventuellt inom en snar framtid fotografera dig och om du inte är bekväm med att visa några exempelbilder innan, så är frågan hur avslappnat och bra den verkliga fotograferingen blir sen.

Hur blir man fotograferad av dig?

Svar: Antingen kontaktar du mig via min kontaktsida, eller vi mina sociala medier. 

 - 
Czech
 - 
cs
Danish
 - 
da
English
 - 
en
Finnish
 - 
fi
French
 - 
fr
German
 - 
de
Japanese
 - 
ja
Norwegian
 - 
no
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk
Swedish
 - 
sv
Optimized by Optimole