Hoppa till innehåll

Världens farligaste fotografier?!

Jag har skrivit om det förr och kommer skriva om det igen. De sociala mediernas programvaror och hatande användare som styr vad vi får se och vad vi bör tycka om olika bildmaterial. Just nu har jag fått meddelanden från Instagram att vissa av mina inlägg gör att jag inte kan rekommenderas till nya följare och det är inte första gången och jag är inte den enda. Många fotografer och framförallt många kvinnor som står för den naturliga kroppen känner igen sig och ärligt talat, fuck you Meta, som inte förstår vilken sjuk värld ni är med och skapar genom att censurera och anta att allt naket material är sexistiskt, utnyttjande eller pornografi. Skönhetsideal, filter och ”perfekta” kroppar och liv är det som serveras, ätstörningar, psykisk ohälsa och depression är det som ökar bland våra yngre.

Bilderna nedan är ok enligt Instagrams policy men är hårt retuscherade, använder försköningsfilter och är i alla fall enligt mig relativt sexistiska. Men de har kläder på sig, alltså helt OK enligt Meta. Jag har ett öppet sinne och dömer sällan personer och i grund och botten tycker jag att såklart måste man få vara stolt över sin kropp och posera som man vill. Men det är här motsättningarna kommer.

Om vi ska generalisera lite så är det helt OK att bjuda ut sin kropp om du är ung, anspelar på sex och vänder dig till den typen av män (och vissa kvinnor såklart) som förstärker detta beteende. I relation till de här ytliga och missvisande inläggen är det ganska lätt att dra en paralell till såväl psykisk ohälsa vid jämföring av bildmaterial och ens egna utseende, eller att man normaliserar ett beteende som i grund och botten inte känns helt rätt i hjärtat eller som gör en gott i längden. Att jämföra sig med mestadels fejkade bilder som sexualiserar din kropp kräver ett starkt mentalt sinne och ett mod att trotsa eller ta in lagom mycket av.

Sedan några år tillbaka har det uppstått ett flertal debatter på sociala medier och flera grupper har startats där män och kvinnor visar sina naturliga kroppar oavsett storlek, ålder eller social status. Många kvinnor vill ta tillbaka makten över sina kroppar och anser att det ska vara lika OK för de att visa bröstvårtor och andra kroppsdelar utan att det ska ses som en inbjudan till något sexuellt eller som något billigt och smustsigt. Jag håller med där till 100% och skäms ofta som man när man ser kommentarer och beteenden i relation till bilder på kroppar. Är vi män så påverkade av reptilhjärnan? Har vi inte ett öppnare sinne än så? Jo såklart och nej inte alla män och all den sär skiten, men vi måste ju kunna se att problemet är män och deras beteende?

Jag har flera vänner som fotograferar sig själva eller andra personer, naturligt, naket och bara vackert utan någon som helst anspelning på sexuella handlingar. Flera av de blir s.k. ”Shadowbannade” (liksom jag blivit) av Instagram eller till och med borttagna och blockerade. Är inte det lite märkligt? Vi kan visa bilder som ovan och ännu värre, det går att länka till onlyfanskonton och sälja både det ena och det andra så länge du döljer den kvinnliga bröstvårtan eller könsorganet (eftersom det är så extremt farligt och enbart kopplas till sex, utnyttjande och tvång, INTE). Det finns droger, våld, hot och hat som såklart går att anmäla och bör anmälas men när det kommer till nakenhet går det per automatik av ”bottar” och logaritmer men det är sorligt att det dras över en kamm och bara anses farligt när så många vill påverka och ta tillbaka värdet i en vacker, naturlig kropp.

En viktig sak i systemet, som logaritmer inte klarar ännu, är att försöka läsa in vem/vilka som står som avsändare av bilderna och till vilken målgrupp man vänder sig. Ta tex oss fotografer och konstnärer som vänder sig till de som uppskattar konst och som uppskattar ”reaktioner” på en skev verklighet. På museer går det bra att visa oss, i magasin och hemsidor i ämnet fotografi och konst går det bra. Men på Instagram är vi perversa och olagliga.

Som jag började med att säga så är jag en öppen själ. Jag tror på människor och jag tror på frihet i konsten. Vill man posera på ett sådant sätt för att visa att man älskar sin kropp och njuter av den så är det ok. Det kan dock vara svårt att veta var gränsen går för vad man gör på nätet på grund av påverkan från andra konton eller vad man gör i ett gott syfte. Jag förstår det. Dock tycker jag det är ganska enkelt att se vilka bilder som är konst och skapade under rätt förutsättningar och syften och det är ganska lätt att se vem och vilka som är konstnärer, kroppsaktivister och seriösa fotografer. Ska det vara så svårt att skilja det från det andra?

Bjuder på några ”olämpliga” bilder…

För dig som vill veta mer i ämnet kan jag rekommendera och starkt tacka tex Jannica Honey (whentheblackbirdssing), Arvida Byström, Stina Wolter och en rad andra personer som kämpar dagligen med det här och mot hatarna. Vill man följa hashtaggar kan jag rekommendera #freethenipple #bodypositive #stopcensoringart #stopbodyshaming och en hel massa i samma anda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 - 
Czech
 - 
cs
Danish
 - 
da
English
 - 
en
Finnish
 - 
fi
French
 - 
fr
German
 - 
de
Japanese
 - 
ja
Norwegian
 - 
no
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk
Swedish
 - 
sv
Optimized by Optimole